tiistai 3. toukokuuta 2016

               Romanien puvut ja suuret mekot

Suomalaisten romanien puvut ovat heidän kansanpukujaan, nämä vaatteet ja asusteet ovat kiinteästi yhteydessä romanikulttuuriin. Romanit kokee vaatetuksen tärkeäksi ajatellen omaa identiteettiään sekä romanikulttuuria. 

Suomen romanit ovat maailmassa ainoa romaniyhteisö, jolla on näinkin selkeä pukeutumistapa.
Vaatetuksen tulee olla riittävän peittävä, eikä liian tiiviisti istuvaa sekä noudattaa selkeää sukupuolijakoa asemassa: housuja käyttävät vain miehet. Vastakkaisen sukupuolen vaatteiden koskettamista pidetään sopimattomana.

Menestynyt suomalainen romani


                    Muslimien yksinkertainen puvustus

Perinteisen näkemyksen mukaan naisten tulee suojata itsensä niin sanotun hijab-käsitteen mukaisesti. Se ei tarkoita ainoastaan peittävää pukeutumista, vaan myös käyttäytymiskoodia. Pukeutumisen tulee olla hillittyä, luonnollista meikkiä, suvaitsevaa puhetta ja vastakkaisen sukupuolen kättelemisen välttämistä. 


Pukeutumiseen on alettu kiinnittämään huomiota entistä enemmän, sillä Saudi-Arabiasta lähtönsä saanut konservatiivinen wahhabilaisuus on lähtenyt leviämään viime vuosikymmeninä. Muslimien hiusten peittäminen tarkoittaa heidän tapaansa tuoda esille julki oma vakauksensa.
              Jos haluaa pukeutua säädyllisesti, niin käytetään tavallisesti hiusten peittävää huivia, mutta jos halutaan enemmän peittävyyttä myös harteet ja kaula peitetään hijabilla.



                      Saamelaisten koristeelliset puvut

Saamenpuku (Gakti) on saamelaisten kansallisista tunnuksista näkyvin. Alkuperältään se on kansanpuku jonka käyttö ei ole missään historian vaiheessa lakannut. Nykyisin saamenpuku on muuttumassa pelkästään vain juhlapuvuksi. 

2000-luvun saamelaisten arkipukeutuminen ei eroa suomalaisten arkipukeutumisesta juuri yhtään, mutta länsimaisten vaatteiden lisäksi myös lähes jokaiselta saamelaiselta löytyy myös saamenpuku, joka laitetaan päälle eri juhlatilaisuuksiin. Saamenpuvulla saamelainen edustaa omaa sukuaan, aluettaan ja kansaansa. Saamenpuvulla on viisi päämallia joita suomen puolella on käytössä: Tenonvarren-, Enontekiön-Koutokeinon-, Sodankylän/Vuotson-, Inarin- ja Kolttasaamelainen puku.



Nykyään pukuja valmistetaan monista materiaaleista. Verka-, puuvilla- ja tekokuitukankaista, silkistä ja joissan tapauksissa myös pitsistä eri väreissä. Oleellista kuitenkin on aina oman saamelaisryhmän, alueen tai jopa suvun mallin säilyttäminen. Eli ei siis ole samantekevää, minkälaista pukua, lakkia tai vyötä käytetään. Pukujen tyypilliset värit ovat keltainen, punainen ja sininen.

Saamelaisten lipussa esiintyy samat värit kuin puvuissa.